English | Español | Nederlands

Solar power

Bijna alle energiebronnen op aarde vinden hun oorsprong bij de zon. Ieder 15 minuten ontvangt de aarde net zo veel energie als het totale jaarverbruik van de gehele bevolking. Zonne-energie wordt op steeds grotere schaal omgezet met PV-systemen en zonne-collectoren in bruikbare energievormen. Maar zelfs zonder deze installaties is de invloed van de zonne-energie op de vraag naar conventionele energiebronnen enorm.

short term forecasting 

Een goede voorspelling van de zonnestraling valt en staat bij een goede bewolkingsverwachting. Maar het voorspellen van de bewolking is een van de grootste zorgen bij het opstellen van een numerieke weersverwachting. Vaak is de voorspelling van de bewolking niet nauwkeurig genoeg. Om de korte termijn verwachting te verbeteren, kunnen daarentegen satellietbeelden in de tijd worden geextrapoleerd. Uit de extrapolaties kan een nieuwe bewolkingsverwachting worden afgeleid.  Aeolis heeft deze methode ook succesvol ingezet voor korte termijn neerslagverwachtingen (zee http://www.meteox.nl/h.aspx?r=&jaar=-3&soort=exp).

animatie

Onderstaand animatie toont hoe de intensiteit van de zonneenergie zich ontwikkelt in deel van Europa over het laatste uur tot een uur vooruit. De tijd wordt weergegeven in UTC (1 uur optellen voor Middel Europese Tijd en 2 uur voor Middel Europese Zomertijd).